Songfestivalliedje ‘Zorra’ leidt tot rel in Spanje: is het emanciperend of beledigend?

‘Als ik alleen uitga, ben ik de slet”, zingt zangeres María Bas van de elektropopgroep Nebulossa: „Si salgo sola soy la zorra”, klinkt het onder luid gedrum. De titel van het nummer is ‘Zorra’. En om precies dat woord is een relletje uitgebroken in Spanje die maar niet in hevigheid afneemt.

Het lied van het duo uit Valencia werd vorige week in Benidorm verkozen tot Spaanse inzending voor het Eurovisie Songfestival in Zweden. Het zorgt sindsdien voor opschudding en verontwaardiging. Spanje is verdeeld over de vraag of het opeisen van het beladen zorra’, dat ‘slet’ of ‘bitch’ betekent, vrouwen juist sterker maakt of dat het seksistisch taalgebruik normaliseert.

Het nummer is seksistisch en beledigend richting vrouwen, vinden vrouwenorganisaties. De Spaanse autoriteiten kregen ruim driehonderd klachten binnen en feministische bewegingen pleiten ervoor om een ander nummer in te zenden omdat het lied een uiting van ‘verbaal geweld’ tegen zou zijn. vrouwen. „Het woord slet maakt deel uit van wat er fundamenteel misgaat als het aankomt op de (seksuele) vrijheid van vrouwen”, schreef Movimiento Feminista de Madrid op X.

Feministisch volkslied

De ophef werd zo groot dat zelfs het hoofd voor gelijkheid, diversiteit en inclusie bij de publieke televisie RTVE, Montserrat Boix, afgelopen weekend opstapte. Boix: „Het nummer wordt goedgekeurd en verspreid via de publieke kanalen waar wij allemaal voor betalen. En daarbij wordt ook nog eens gezegd dat Zorra een feministisch volkslied is. Het is noch empowering, noch feministisch.”

Maar het liedje valt ook bij velen in de smaak, en schoot de afgelopen dagen naar de toptien van de Spaanse hitlijsten. Onder de liefhebbers: premier Pedro Sánchez. Tijdens een radio-uitzending van zender LaSexta mengde hij zich in het debat. „Ik geloof dat feminisme rechtvaardig én leuk kan zijn. Dit soort provocaties hoort bij de cultuur.”

premier SpanjePedro Sánchez Ik geloof dat feminisme rechtvaardig én leuk kan zijn. Dit soort provocaties hoort bij de cultuur

Nebulossa snapt de ophef niet. „Het lied is juist ironisch bedoeld. Het bekritiseert het vulgaire taalgebruik in de muziek. Het lied Zorra is juist empowering”, zei de band in een reactie tijdens de Goya-filmprijsuitreiking zaterdagavond. „Ik word vaak een zorra genoemd”, zegt María Bas, de 55-jarige zangeres. „Het lied beschrijft hoe vrouwen zorra worden genoemd, ongeacht wat ze doen. Dit is een poging om het woord een nieuwe betekenis te geven.”

De feministische bewegingen zien de ironie niet. „Het woord wordt maar liefst 45 keer herhaald. Die herhaling is een belediging en maakt van het hele nummer een wapen voor vrouwenhaat”, vindt Movimiento Feminista de Madrid.